lauantai 19. kesäkuuta 2010

"Ylpeys & ennakkoluulo"

Joe Wrightin elokuva "Ylpeys ja ennakkoluulo" (2005) esitettiin 19.6.2010 MTV3:lla.  Se on viimeisin Jane Austenin samannimiseen klassikkoteokseen perustuva dramatisointi, ja poikkeaa jossain määrin edeltäjistään, joista monet ovat BBC:n tuottamia TV-sarjoja.

Erityisesti v. 1995 tehty 6-osainen sarja, joka oli jo viides BBC:n tuottama sarja "Ylpeydestä ja ennakkoluulosta" oli hyvin suosittu. Aiemmat ovat vuosilta 1938, 1952, 1958, 1967 ja 1980.

Lisäksi sodan aikana v. 1940  Robert Z. Leonard teki kirjan pohjalta elokuvan, jonka yksi käsikirjoittajista oli "Uljaan uuden maailman" kirjoittaja Aldous Huxley.

Jane Austenin klassikkoteos on selvästikin kiehtonut ihmisiä vuosikymmenestä toiseen. Ja se on sähköisten medioiden aikana kokenut ennennäkemättömän kukoistuksen.

Wrightin ohjaama elokuva v. 2005 vaikuttaa yhden katselukerran jälkeen onnistuneelta, ja siinä on mukana elementtejä, joita esimerkiksi v. 1995 sarjassa ei ollut.

Esimerkiksi luonnonympäristön kuvaus on aivan uudella tasolla ja varsinkin elokuvan alussa pieniin yksityiskohtiin on kiinnitetty paljon huomiota. Teatterimaista tunnelmaa on vähän, vaikka monet kohtaukset muistuttavat kohtauksia aiemmista versioista, mutta kuinka muuten voisi ollakaan.

Sota on näkyvästi mukana sotilaiden marssiessa kylän poikki Napoleonia vastaan. Jane Austenille sota ja sotilaat olivat lähinnä kuriositeetti, vaikkakin yksi upseereista, Wickham, on eräässä vaiheessa varsin merkittävä hahmo niin kirjassa kuin elokuvassa. Ja ilman Darcyn apua Bennettien perhe olisi syöksynyt turmioon, näin annetaan ainakin ymmärtää.
Kameran käsittely on luovaa, leikittelevää ja hauskaa mm. tanssiaiskohtauksissa. Tanssikohtauksissa on myös paljon ihmisiä eivätkä päähenkilöt korostuneesti erotu joukosta vaan vaeltavat virran mukana etsiessään toisiaan. Kamera seuraa hahmoja ja tarkastelee tapahtumia monesti erityisesti Elizabethin silmin.

Kohtauksia on myös lomitettu keskenään siten, että kahta kohtausta kuljetaan rinnakkain. Esim. tanssin aikana Elizabeth käy samaan aikaan kahta eri keskustelua. Tai kamera seuraa Elizabethin juoksevaa hahmoa, mutta samaan aikaan taustalla käydään keskustelua jostain muusta aiheesta ikään kuin kuvaaja olisi tapahtumien keskellä.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti