Robert Zemeckisin "Forest Gump" (1994) on taitavasti rakennettu tarina toisenlaisesta tavasta toteuttaa amerikkalainen unelma.
Perinteisillä älykkyyden mittareilla mitattuna heikkolahjainen Forrest Gump osoittautuu huippulahjakkaaksi juoksijana, mistä on hyötyä amerikkalaisessa jalkapallossa, ja pöytätenniksen pelaajana, jota osaavat pelata idiootitkin niin kuin eräs armeijakaveri totesi.
Forrest juoksi pelikentällä vastustajat pyörryksiin ja pääsi opiskelijoiden 'All American' - joukkueeseen ja Valkoiseen taloon tapaamaan presidentti Johnsonia. Tosin Forrestia tapaamisessa kiinnosti lähinnä Dr Pepper's, jota sai juoda rajattomasti; ja Forrest joikin limonadia 13 pulloa, mikä aiheutti kiusallisen pissahädän kesken juhlavan tilaisuuden.
Vietnamin sodassa hänen joukkueensa joutui ankaran tulituksen kohteeksi, ja vain Forrest selviytyi lähes ehjin nahoin juoksemalla pakoon. Hän sai vain luodin ahteriinsa. Tuntui kuin joku olisi purrut persauksiin. Siinä sivussa hän tosin auttoi neljä toveriaan turvaan joenpenkalle - ja hänelle myönnettiin harvinainen urhoollisuusmitali. USA:an palattuaan hän sai mitalin itseltään presidentti Kennedyltä.
Urhoollisuusmitalistaan huolimatta Forestia ei palautettu takaisin Vietnamiin. Hänestä arveltiin olevan enemmän hyötyä kotirintaman viihdytysjoukoissa esittelemällä uskomattomia 'ping pong' - taitojaan. USA:n pöytätennisjoukkueessa Forrest oli myös ensimmäisten amerikkalaisten joukossa, jotka II maailmansodan jälkeen olivat käyneet manner-Kiinassa. Tästä ns. pöytätennisdiplomatiasta Forrest sai kolmannen kutsunsa Valkoiseen taloon. Tällä kertaa presidenttinä oli Nixon.
Vietnamissa Forrest tutustui mustaan sotilaaseen Bubbaan, jonka henki ja elämä oli katkarapujen pyynti. Bubba ja Forrest suunnittelivatkin yhteisen pyyntialuksen ostamista sodan jälkeen, mutta Bubba otti ja kuoli - ja suunnitelma meni uusiksi. Armeijasta päästyään Forrest alkoi toteuttaa Bubban unelmaa. Hän oli onnekseen saanut sievoisen summan rahaa joltain urheiluvälinevalmistajalta, joka mainosti Forrestin kuvalla pöytätennismailaansa. Raha riitti aluksen ostamiseen, ja onnekkaiden sattumien ansiosta Forrestista tuli lyhyessä ajassa miljonääri.
Jotain Forrestin elämästä kuitenkin vielä puuttui ja se oli vaimo. Jo nuorena poikana ensimmäisellä matkalla kouluun hän tutustui naapurin Jennyyn, josta tuli hänen elämänsä nainen. Teini-iässä Jenny tosin kiinnostui muista pojista, ja Forrestin ja Jennyn tiet erosivat. Vietnamin sodan jälkeen Jenny ja Forrest kohtasivat sattumalta Washingtonissa, jossa Forrest oli hakemassa mitaliaan ja Jenny oli hippiystäviensä kanssa Vietnamin sodan vastaisessa mielenosoituksessa. Forrest joutuu Valkoisesta talosta lähdettyään vahingossa mielenosoittajien joukkoon - ja sodanvastustajien pääpuhujaksi, mistä Jenny pongasi hänet. Koko seuraavan yön he kävelivät kaupungin katuja kertoen toisilleen elämästään, mutta erosivat jo aamulla.
Monen mutkan jälkeen Jenny suostui Forrestin kosintaan, ja he menivät naimisiin. Ja heille oli syntynyt yhteinen lapsikin, Forrest Jr, edellisen kohtaamisen jälkeen. Kohtalo oli heitä kohtaan kuitenkin julma, sillä Jenny oli hippiaikanaan sairastunut ilmeisesti AIDSiin ja hän kuolikin pian häiden jälkeen. Forrest jäi elämään elämäänsä yhdessä poikansa kanssa. Tosin Jenny oli mukana heidän jokapäiväisessa elämässään. Kuolemahan on vain osa elämää kuten Forrestin äidillä oli tapana sanoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti